IMG_5317.jpgElämme keskellä ilmastonmuutoksen kiihtymistä, luonnon monimuotoisuuden köyhtymistä sekä lukuisia muita raskaita huolenaiheita, jotka paljolti johtuvat ihmiskunnan pidättelemättömästä tavasta toimia maailmassa.  Ja kuitenkin, kuinka paljon onkaan sekä tietoa että viisautta sekä tutkimustietoa ja hyviä menetelmiä. Kunpa maailman mahtajilla maltti riittäisi,  jospa sittenkin päästäisiin kuivin jaloin tasapainoon…

Isosta ja pelottavasta kuvasta kaupungin horisonttin: Eteläpuistoa suojeleva kansanliike on elänyt vivahteikkaan vuoden. Olemme kantaneet korsia kekoon luonnon monimuotoisuuden puolesta. Ei enempää eikä vähempää, sillä kaupunkiluonto on yksi uhanalaisista luontotyypeistä myös Suomessa. Kaupunkiluonnolla on oma itseisarvonsa, siihen kuuluvat lajit sekä omintakeiset kasvien ja eläinten sopeutumismallit. Se toimii ekologisena yhteytenä, siltana, kaupunkeja ympäröivälle muulle luonnolle. Kaupungeille ei saa antaa lupaa turmella näitä yhteyksiä.  Siksi kaupunkiluontoa tulee osata lukea ja ymmärtää, kunnioittaa ja suojella. Tähän kokonaisuuteen sisältyy erottamattomasti kaupunkiluonnon tieteellisesti osoitettu positiivinen vaikutus asukkaiden terveyteen ja työkykyyn. Toimi lähellä, vaikuta kauas, ajattelee Eteläpuistoväki. Ja kuuntelee tarkalla korvalla luonnosuojelijoita ja alan tutkijoita.

Vuoden mittaan olemme jännittäneet miten Tampere hahmottaa itseään kansallisena kaupunkipuistokaupunkina. Kovin hyvältä ei ole vielä näyttänyt, kun jopa Eteläpuisto oli rajattu ulos kaupunginhallituksen kkp-rajauksesta. Onneksi keskustelua on saatu käyntiin, vaikka aika on käymässä vähiin. Eteläpuiston puolesta luovuttamamme 16102:n allekirjoittajan adressi tuntui iloksemme herättävän vastakaikua. Kansallisesta kaupunkipuistosta kirjoitetut lukuisat mielipiteetkin varmasti kertovat mitä kaupunkiluonto tamperelaisille merkitsee. Odotamme tulevana vuonna näistä kuulevamme.

On hienoa, että niin moni kaupungivaltuutettu haluaa selvittää itselleen mistä puistosuojelussa on kyse, ja mitä puisto- ja maisema-arvot merkitsevät. On ollut avointa vuorovaikutusta. Kunnioitettava joukko kaupunginvaltuutettuja eri valtuustoryhmistä kirjoitti puiston puolesta yhteisen, arvokkaan  kannanoton Tamperelaiseen. Iloinen kiitos kirjoittajille! 

Näinä joulukuun tummina päivinä puistossa parveilu on harvempaa kuin ruskan aikaan saati kesällä. Siellä on nytkin hyvä  rauhoittua. Tarvitsemme myös pimeän ajan antaman kontrastin, jolloin puiden silhuetit erottuvat hiljaisina harmaudessa, jossakin tuikkivat pienet valot, ja vuosi kääntyy hiljaa kohti seuraavaa.

Hyvää Joulua!