Eteläpuistossa kesäisin toimiville yrittäjille on varmana tietona kerrottu, että puiston alatasanne tullaan varaamaan uuden keskuspuhdistamon purkuputken työmaa-alueeksi vuosina 2023-24. Muuta ”tyhjää” aluetta ei kuulemma riittävän läheltä löydy. Tämä tarkoittaa viime vuosina rakennettujen ja suuren suosion saavuttaneiden aktiviteettien loppua. Kaupunkilaisten löytämä kesäkeidas aiotaan ajaa tylysti alas kahden vuoden ajaksi. Alueen arvon oivaltaneille ja elvyttäneille yrittäjille kahden vuoden toimintakatko on kohtalokas isku.

Se, että aluetta edes tohditaan kuvata ”tyhjäksi”, kertoo karusti, ettei kaupunkilaisten löytämää ja vilkkaasti käyttämää keskeistä virkistysaluetta pidetä missään arvossa.

Missä ja miten asia on valmisteltu, sovittu ja mahdollisesti päätetty, ei ole tiedossa. Kuntalaki, hyvän hallintotavan vaatimukset sekä Tampereen kaupungin oma säännöstö edellyttävät, että valmisteltavista asioista tiedotetaan jo ennen päätöksiä, jotta kaupunkilaiset voivat arvioida ja ottaa kantaa niihin. Asia on ollut sisäpiirin tiedossa ainakin jo vuosi sitten. Julkisuuteen siitä ei ole vuotanut ripaustakaan. Suunniteltu toiminta on voimassa olevan asemakaavan vastaista, mutta edes yhdyskuntalautakunnalla ei ole ollut asiasta tietoa. Tämäkö on syy sille, että Eteläpuiston asemakaavoitusta on lainkaan perustelematta taas lykätty vuodelle 2024? Ja siksikö hiekkakenttää on tarkoituksella pidetty kaikki nämä vuodet vajaakäyttöisenä, rähjäisenä joutomaana, että sen ottaminen työmaa-alueeksi helpottuisi?

Asian tietoinen valmistelu salassa on johtamassa tilanteeseen, jossa vaihtoehtoisia ratkaisuja ei ehkä ehditä tutkia vaarantamatta koko megaluokan puhdistamohankeen aikataulua.

Kaupunkilaisilla ja varsinkin Eteläpuiston yrittäjillä on oikeus saada asiasta ja sen taustoista totuudenmukainen tieto. Nyt on selvityksen paikka. Uuden, soveliaan työmaa-alueen hakeminen on aloitettava heti. Luotto siihen, että tätä olisi oikeasti edes yritetty, on nyt hukattu lopullisesti

Enää ei edes yllätä, että Eteläpuistoon kaavaillaan myös operointipaikkaa kaupalliselle ”luksusluokan” helikopterifirmalle (AL 7.5.2022). Tämähän vielä puuttuikin. Helikopterin jyrinä Pyhäjärven pinnassa sekä harjunhelman raiskio tekevät osaltaan tyhjäksi Tampereen LUMO-hankkeen ylevät tavoitteet.

Advertisement