Tari Haahtela
Luonto lähelle ja terveydeksi
Ihmiset ovat terveempiä ympäristöissä, joissa säilyy kosketus luontoon. Kaupunkeja ei pidä rakentaa liian tiiviisti, eikä päällystää liiaksi kivillä ja asfatilla. Professori Tari Haahtelan kirjoitus valottaa perusteita siihen, miksi kaupungeissa tarvitaan luontoa, päällystämättömiä alueita, puistoja.
Kirsti Tuokko
Engelin hieno suunnitelma kestää
Engelin suunnitelman tilallinen ja esteettinen lumous on kestänyt aikaa ja kaupungin kasvun. On syytä varoa rikkomasta tällaista hienoa kaupunkitilaa. Eteläpuistoa ei voi kaavoittaa rakennuksille, eikä voi sen puoleen Näsinkalliotakaan.
Pipsa 13 v
Puiston pitäisi pysyä puistona
Se on aika itsekästä aikuisilta pilata puistoja ja luontoa. Pitäähän puistoja ja vihreyttä olla vielä silloinkin, kun me nykyiset lapset olemme vanhuksia. Toivoisin kovasti, että kaikki aikuiset oppisivat arvostamaan myös puistoja eikä aina vain rahaa. Rahalla saa kaikkea tietysti, mutta puistoja ei saa kovin helposti uusia, ei ainakaan yhtä hienoja kuin Eteläpuisto!
Marja Jylhä
Tampereen tulevaisuus kiittää
Tampereen päättäjät ovat viisaasti ja rohkeasti kyenneet tekemään suuria kaupungin kehittämispäätöksiä silloinkin, kun niille on ollut myös vastustajia. Nyt vuorostaan päättäjiltä tarvitaan viisautta ymmärtää, milloin kritiikki on perusteltua ja rohkeutta kuunnella sitä.
Harkitkaa Eteläpuiston rakentamista vielä kerran. Tampereen tulevaisuus kiittää!
Sinikka Nopola
Eteläpuisto antoi inspiraation
En tuntenut sanaa ”virkistyskäyttö”, mutta muistan virkistyneeni joka kerta, kun palasin Eteläpuistosta. En ehkä tuntenut myöskään sanaa ”inspiraatio”, mutta jotakin sen tapaista luultavasti koin kävellessäni puiston rinteillä.
Jari-Pekka Tamminen
Itseisarvollinen luonto
Yli 100-vuotiaat Eteläpuiston koivuvanhukset ja Hervannan ikihaavat pysäyttävät. Ne saattavat meidät ajan mittakaavaan. Nuo puut ovat saaneet juurensa ennen kuin isovanhempani edes syntyivät. Entä jos koivuvanhukset jyrättäisiin pois ekologisen täydennysrakentamisen tieltä? Olisimmeko tällöin menettäneet luonnon lisäksi myös palan itseämme?
Tiina Poutanen
Yksi kolmesta toivomuksesta
En hyväksy Eteläpuiston lahtausta, tahdon paikan jossa voin tuntea itseni kaupunkilaiseksi, sanotaan nyt eurooppalaiseksi, rannat täyttävien arvoasuinalueiden varjossa se ei käy. Hyvä kaupunki on väljä, se on vehreä ja kaunis, kauneus on arvo sinänsä, se tekee hyvää sydämelle.
Matti Kääntönen
Tampere kääntää selkänsä paikallisuudelle
Tampereen näyttävyyttä ja suuruutta tavoittelevat hankkeet vastaavat kulttuurikehityksen vaihetta, jossa laadullinen sisältö korvautuu paljoudella ja suuruudella.
Jaakko Syrjä
Carl Ludvig Engelin Tampere
Carl Ludvig Engel oli mies, joka kantoi suuren miehen sydäntä ja päätä. Hän suunnitteli hyvin koko ruutukaupungin, mutta hän pani erityisen painon Hämeenkadulle ja Hämeenpuistolle, luomaan parempaa asumista ja edustavuutta, myös teollisuudelle.
Ilkka Hirvi
Eteläpuisto arvojen ristiriidan näyttämönä
Kehitetäänkö aluetta yhteiskunnan eliitin taloudellisten ja statuksellisten intressien vai laajan kaupunkilaisjoukon elinolosuhteiden säilyttämisen ja parantamisen ehdoin?
Alexandra Salmela
Keskusta tarvitsee tilaa hengittää
Pikakypsytetyt kaupunginosat ovat yhtä heikkoja ja juurettomia kuin puuplantaasit. Jälkimäiset ovat kaukana siitä, mitä metsä todellisuudessa on, edellisissä ei ole aitoa kaupungin tuntua, ei genius locia – paikan henkeä.